יום שבת, 19 במאי 2012

בבקשה תשגיחי על אמא


קיונג סוק שין 

את הספר הזה קראתי בעקבות המלצה חמה מאוד מהמוכרת בסטימצקי שציינה כי "הספר נקראה תוך סופ"ש אחד" – לי זה הספיק כדי להשתכנע לקנות אותו.
תקציר הספר:
מערכת היחסים המורכבת ורבת העוצמה בין אימהות לילדיהן עומדת במרכזו של הרומן בבקשה תשגיחי על אמא. אמם המבוגרת של ארבעה ילדים שבגרו ועזבו את הבית נעלמת בתחנת הרכבת של סיאול. מבועתים וחסרי אונים הם מתאספים בביתו של האח הבכור כדי לנסות לאתרה בכרך האדיר. סיפורה של האֵם, שהוא גם סיפורם שלהם, נפרש על ידי ארבע דמויות מבני המשפחה: ארבעה קולות נבדלים ורגישים הנוצרים בתמהיל ייחודי של אהבה, הקרבה, כעס, קרבה ותחושת אובדן. הזיכרונות מעלים את דיוקנה המורכב של האם שגידלה את ילדיה בעוני מרוד והקריבה את חלומותיה על מזבח חלומותיהם, כמו גם את הפער הנצחי בין הורים לילדיהם. סגנונה המאופק והמדוד של המחברת קיונג סוק שין משרטט בעדינות ובחמלה תמונה של משפחה מבולבלת והלומת יגון, וחושף את המאוויים, המאבקים והחיים הנסתרים של אם המשפחה, שדווקא היעדרותה הופכת אותה לנוכחת עד כאב. זהו רומן נוגה אך מרומם נפש על הטבע המפתיע, ההקרבה השקטה והאושר הסודי של האימהות.

דעה אישית:
הספר גרם לי לחשוב רבות  לא רק על קשר שבין הורים לילדיהם אלא על מערכות יחסים בכלל ועל הדינאמיות שלהם.
ככל הילדים גם ילדי האם בספר ראו בה בגיל קטן מושא הערצה וקיבלו הרושם כי אמם היא "כל יכולה" שתפטור את הבעיות שצצו להם. אך ככל שמתפתחת העלילה כך נחשף הקורא לתובנות של הילדים אודות אמם – חולשותיה, יחסה עם אביהם וידיעותיה המועטות.
הספר כתוב בסגנון מסקרן ומאתגר המצריך מעקב מתמיד אחר העלילה שכן העלילה אינה בנויה ברצף כרונולוגי אלא מסופרת מפי 4 דמויות שונות. כל אחת מהדמויות מעלה זיכרונות משמעותיים משלה אודות האם ויחד מקבל הקורא מבט מקיף על חייה ופועלה.
עקב היעדר רצף עלילה כרונולוגי הרגשתי כי חווית הקריאה שקיבלתי מקבילה לחוויית קריאת ספרי אימה בהם רב הנסתר על הגלוי ומתבהר לא באופן ישיר אלא מצריך פעולה קוגניטיבית מצד הקורא. יש לחבר את חלקי הפאזל ולהסיק מסקנות בכדי להבין באופן עמוק את הסיפור.

הספר חושף הרבה על העולם בקוראני – סגנון החיים בו, הלבוש, המאכלים ומעמד האישה. נהניתי מאוד לקבל טעימה מתרבות מרתקת זו עליה אני יודעת מעט מידי.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה