יום שבת, 12 במאי 2012

רעלה של ורדים


רעלה של ורדים










כמו שציינתי בבלוג הקודם, הספר שהיווה נקודת מפנה עבורי והכניס אותי לעולם הקריאה היה זה – רעלה של ורדים. זהו ספר עליו המליצה לי חברה טובה שאותו סיימתי לקורא תוך יומיים.
באופן בלתי מוסבר למרות שספר זה הצליח לסחוף אותי וסלל את הדרך לקריאת ספרים נוספים הז'אנר אילו הוא משתייך (סיפורת) אינו בעדיפות ראשונה אצלי וכיום אני ממעיטה לקרוא ספרים מסוג זה.

תקציר:
הספר מציג את סיפורה של טאמילה צעירה המתגוררת באיראן השמרנית המנוהלת ע"י המסורת.
לטאמילה חלומות רבים ורצון להגשים את עצמה אולם היא יודעת כי תצטרך לוותר על כל אלו.
דווקא לאחר שהשלימה עם רוע הגזירה הוריה מעניקים לה ביום הולדתה ה27 ויזה וכרטיס טיסה לארה"ב.תוקף הויזה הינו ל 3 חודשים וכדי להישאר הארה"ב עליה להתחתן עם אזרח אמריקאי ממוצא איראני (ע"פ דרישת משפחתה).
הספר מגולל את רשמיה מהתרבות המערבית ומעניק הצצה נדירה לתפיסת העם האירני אודות המערב.
בנוסף, עוקב הספר אחר החוויות והקשיים של טאמילה במערב בדרכה אל האושר.

דעה אישית:
למרות כי מדובר ברומן הגובל בבנאליות בעל סוף צפוי הוא מספק הצצה נדירה לתרבות האיראנית המסוגרת. הקורא נחשף בהדרגה למושגים ופתגמים שונים בתרבות כמו גם לתפיסה הרווחת אודות נשים, תפקידם וייעודם. הספר עושה שימוש במונחים רבים מהתרבות האיראנית שעד לרגע קריאתו לא הייתי מודעת לקיומם.
כיוון ומדובר בבחורה שבילתה כל חייה תחת משטר קפדני היה לי מעניין בתור אדם מערבי לקרוא את התיאורים על ארה"ב. נקודת מבטה על התרבות המערבית ומנהגיה הייתה שונה ומפתיעה דווקא כי נבעה ממקום של תמימות וראשוניות.
 
עד לקריאת הספר ידיעותיי על עם האיראני היו מעטות והעלו לרוב קונוטציות שליליות. הספר תרם לי להאנשת האדם - ראיית האיראני כפרט בעל דחפים, יצרים וחלומות בניגוד לאזרח צייתן ומתוכנת במתקיים תחת משטר קפדני. 

מעצם היותו רומן המסופר מנקודת מבט נשית ועקב העלילה המעט נדושה המתפתחת בו אני בהחלט סבורה כי הוא פונה לקהל הנשי בעיקר ואני מתקשה להאמין כי גברים יתחברו לדמות וימצאו בספר עניין.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה